Voortbordurend op onze berichtgeving over AMD’s 2022 Financial Analyst-dag, hebben we de kwestie van AMD’s aanstaande RDNA 3 GPU-architectuur en de Navi 3X GPU’s die daarop zullen worden gebouwd. Tot nu toe was AMD vrij stil over wat te verwachten met RDNA 3, maar aangezien RDNA 2 zijn tweede verjaardag nadert en de eerste RDNA 3-producten dit jaar worden gelanceerd, biedt AMD enkele van de eerste belangrijke details over de GPU. architectuur.

Laten we het eerst en vooral hebben over de prestaties. De Navi 3X-familie, die zal worden gebouwd op een 5nm-proces (zonder twijfel dat van TSMC’s) streeft naar een prestatie-per-watt-uplift van meer dan 50% versus RDNA 2. Dit is een significante en vergelijkbare verbetering als AMD zag overstappen van RDNA. (1) naar RDNA 2. En hoewel een dergelijke claim van AMD twee jaar geleden opzichtig leek, heeft RDNA 2 de GPU-teams van AMD een aanzienlijke hoeveelheid hernieuwde geloofwaardigheid gegeven.

Gelukkig voor AMD, de 1-naar-2-overgang, hoeven ze geen manier te vinden om een ​​verhoging van 50% te bedenken op basis van alleen architectuur en DVFS-optimalisaties. Het 5nm-proces betekent dat Navi 3X een volledige verbetering van het knooppunt krijgt van de op TSMC N7/N6 gebaseerde Navi 2X GPU-familie. Als gevolg hiervan zal AMD alleen al een aanzienlijke efficiëntieverbetering zien.

Maar dat gezegd hebbende, kan tegenwoordig een enkele node-sprong op zichzelf geen 50% verbetering per watt opleveren (RIP Dennard-schaal). Er zijn dus verschillende architectuurverbeteringen gepland voor RDNA 3. Dit omvat de volgende generatie van AMD’s on-die Infinity Cache, en wat AMD een geoptimaliseerde grafische pijplijn noemt. Volgens het bedrijf wordt ook de GPU-rekeneenheid (CU) opnieuw ontworpen, maar in welke mate valt nog te bezien.

Maar het grootste nieuws op dit gebied is dat AMD, een bevestiging van een jaar aan geruchten en verschillende patentaanvragen, chiplets met RDNA 3 zal gebruiken. De GPU-laag (zoals we die kennen) gaat van een monolithische GPU naar een chiplet-achtig ontwerp, waarbij meerdere kleinere chips worden gebruikt.

Chiplets zijn in sommige opzichten de heilige graal van de GPU-constructie, omdat ze GPU-ontwerpers opties bieden voor het opschalen van GPU’s voorbij de huidige matrijsgrootte (dradenkruis) en opbrengstlimieten. Dat gezegd hebbende, het is ook een heilige graal omdat de enorme hoeveelheid gegevens die tussen verschillende delen van een GPU moet zijn gegaan (in de orde van grootte van terabytes per seconde) erg moeilijk is om te doen – en zeer noodzakelijk om te doen als je een multi- chip GPU om zichzelf als een enkel apparaat te kunnen presenteren. We hebben gezien dat Apple de taak aanpakte door in wezen twee M1 SoC’s samen te voegen, maar het is nog nooit eerder gedaan met een krachtige GPU.

AMD noemt dit met name een “geavanceerd” chiplet-ontwerp. Die naam wordt vaak rondgegooid wanneer een chip wordt verpakt met behulp van een soort geavanceerde, high-density interconnect zoals EMIB, wat het onderscheidt van eenvoudiger ontwerpen zoals Zen 2/3-chiplets, die hun signalen alleen maar door de organische verpakking leiden zonder enige geavanceerde technologie. Dus terwijl we reikhalzend uitkijken naar verdere details van wat AMD hier aan het doen is, zou het helemaal niet verwonderlijk zijn om te ontdekken dat AMD een vorm van Local Si Interconnect (LSI)-technologie gebruikt (zoals de Verhoogde Fanout-brug gebruikt voor de MI200-familie van versnellers) om twee RNDA 3-chiplets direct en nauw te overbruggen.

Op dit moment gaat AMD niet in op meer details over de architectuur of Navi 3X GPU’s. Vandaag is een teaser en roadmap-update voor de analistenmarkt, geen aankondiging van wat we alleen maar kunnen aannemen dat de Radeon RX 7000-familie van videokaarten zal zijn. Desalniettemin, met de eerste RDNA 3-producten die later dit jaar worden gelanceerd, kan een meer formele aankondiging niet ver weg zijn. We kijken er dus naar uit om meer te horen over wat een grote verandering zal zijn in de aard van GPU-ontwerp en fabricage.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *